Indijanska obredna potilnica

Četrtek, 26. Avgust, 2010 | Avtor: Pek

Manson (Diné) – starešina rituala

Ni samo nekakšna savna. Najprej nam je že sam starešina, razložil, da je to ritual, ki ga ne moremo zapisati. To ni samo nekakšno potenje, namenjeno čiščenju kože, temveč spoznavanje samega sebe.

Bistvo je pravzaprav sporazumevanje in iskanje pravilne komunikacije s samim seboj in ostalim kar je še bivajočega in nebivajočega. Vse skupaj poteka na najmanj dveh nivojih: na fizičnem in na simbolnem – simbolnemu se lahko reče tudi duhovno.

We are here just for the moment – just for a moment we are here.

Zgodovina

Različne potilnice, znojilnice in savne so poznala vsa ljudstva, saj je bil to do izuma mila praktično edini zadovoljivi način, da se je lahko človek kolikor toliko spodobno očisti mastne nesnage. In čistoča je pol zdravja.

Najprej fizično

Segret zrak sprosti napetost v mišicah in sklepih, pospeši delovanje notranjih organov, preprečuje tako fizični kot psihični stres, izboljša se krvni obtok in s tem je boljša prekrvavitev kože, povzroči obilno potenje, kar človeka očisti, če lahko tako rečemo, od »znotraj«. Eden od takojšnih učinkov potilnice je čiščenje strupov iz telesa. Bakterije in virusi le težko preživijo temperature, ki so višje od 70 stopinj Celzija, v potilnici pa te temperature pogosto nihajo nekje med 80 in 100 stopinjami. Dvig temperature pa tudi spodbuja adrenalinske, noradrenalinske in kortizolske odzive v telesu, ki jih psihološko lahko opišemo kot dilemo beg ali boj. Prav tako se zaradi temperature poviša krvni obtok v koži. Srce utripa hitreje, iz vitalnih organov pa se izpirajo nečistoče. Vročina pa tudi odpira dihalne poti in tako lajša prehlade ali manjše dihalne težave.

“Savna” pa ni priporočljiva vsakomur. Odsvetuje se tistim, ki imajo težave s srcem, so srčni bolniki ali imajo visok krvni pritisk. Odsvetuje se tudi nosečnicam in ljudem s hujšimi psihičnimi motnjami. Savnanje se odsvetuje tudi vsakomur, ki ima motnje krvnega pretoka – previsok ali prenizek krvni pritisk, tuberkulozo, epilepsijo, raka, kožne bolezni, virozo, gripo itd. Priporočljivo pa je, da se v primeru vsakršnih težav, pred obiskom savne posvetujete s šamanom, vračem, svojim osebnim zdravnikom, ali pa kar z Medicinemanom – če imate to možnost.

Simbolno

Ne bom, več govoril o savni ali znojilnici. Rekli bomo obredna potilnica, samo zato, ker imajo imena svoj pomen; »znoj« pomeni pot in »pot« pomeni pot – potilnica pa celoto v delovanju. In dlje, ko gremo, močnejše je zdravilo.

Vse, iz česar je potilnica narejena, nam omogoča Zemlja in bitja, ki živijo na njej: drevesa, kamni, kože, zelišča, prostor, lesene palice za kupolasto ogrodje šotora, kožo za pokritje ogrodja, les za ogenj, kamenje, ki ga bo ogenj segrel, vodo – vse se dobi tukaj. Resnične stvar, tiste, ki so v biti življenja samega, so vedno najbolj elementarne in zato se ohranijo.

Lakote, na primer, pojmujejo notranjost potilnice kot maternico Matere Zemlje, tema v potilnici predstavlja človeško neumnost, kamni predstavljajo nastajanje življenja, sikajoča para pa pomeni sproženo ustvarjalno silo univerzuma. Vhod v potilnico, ki je usmerjen proti vzhodu, predstavlja vir življenja in moči – zoro modrosti, ogenj, ki segreva kamne pa je neugasljiva luč sveta in večnosti.

Ogrodje potilnice je sestavljeno iz 12 pokončnih šib, ki se na vrhu prepletejo in predstavljajo 12 mesecev, razdeljeno pa je na 4 vodoravne razdelke, ki predstavljajo letne čase. Celoten notranji obod pa predstavlja vsemirje.

Kamenje, predhodno segreto na temperaturo, ki jo je imelo ob nastanku, predstavlja naše prednike.

Voda, s katero polivamo vroče kamenje v potilnici, predstavlja kri vsega živečega.

Zrak pa je vsemogočna prisotnost ali veliki duh – reče se mu veter (kakšni Kitajci bi mu najbrž rekli qi ali či, Japonci pa ki).

Čiščenje podnožja – lepo je vidno tudi ogrodje potilnice

Priprave

So se začele že prejšnji dan z nabiranjem drv, nato pa nadaljevale s čiščenjem prostora nabiranjem kamenja, kurjenjem ognja in nalaganjem na ogenj, pripravljanje hrane, uvodnimi pogovori in prekrivanjem ogrodja.

Dodaj odgovor