kje opazovati ptice

V soboškem parku v dobre pol ure kar štiriindvajset vrst ptic

Če vam je ostalo še kaj počitnic in ste ljubitelj narave, potem ni odveč predlog, da se podate v park, k jezeru ali v gozd opazovat ptice. Mogoče je to nenavadna ideja, toda tako kot pri ribolovu s trofejno ribo je tudi tukaj naša potrpežljivost lahko nagrajena z dobro fotografijo ali le pogledom na ptico, ki je morda čez nekaj let ne bo več mogoče videti v naših krajih. Kot pravi pomurski ornitolog Željko Šalamun iz Stare Nove vasi, se tudi v teh avgustovskih dneh pri pticah veliko dogaja. Šalamun je zaposlen pri Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) kot oskrbnik naravnega rezervata Iški morost na Ljubljanskem barju ter predsednik lani ustanovljene pomurske sekcije DOPPS-a.

Pomurje in ptice

Tako kot druge slovenske pokrajine je tudi Pomurje s svojimi posebnostmi zanimivo za ornitologe. Šalamun je posebej omenil Goričko in reko Muro z njenimi šumami. Ti območji spadata v območje IBA (Importand Birds Areas), ki je pomembno za ptice tudi v svetovnem merilu. Tako na primer ob Muri najdemo vodomca, gre za eno največjih populacij v Sloveniji na tem območju, malega deževnika, breguljke in druge. To so ptice, ki za svoje življenje izbirajo specifične habitate. Težko prehodni gozdovi ob Muri pa so raj za vse druge vrste ptic, predvsem ptice pevke. Po nekaterih študijah gre celo za največjo gostoto ptic v Sloveniji na nekem območju. Zanimivo je, da smo si Pomurci za svoj simbol izbrali štorkljo, kar je, kot pravi Šalamun, pohvalno, vendar v Evropi nismo ravno na visokem mestu glede gostote te ptice na nekem območju. Poljaki in Španci jih imajo veliko več. Kljub temu število štorkelj tudi pri nas narašča. Če smo že pri porastu ptic v Pomurju, je treba omeniti še čaplje, vrane, črno štorkljo. Na splošno velja, da so v porastu tiste vrste, ki se zelo hitro prilagodijo spremenjeni hrani, po drugi strani pa upadajo vrste, ki so vezane le na določeno vrsto hrane. Tako je popolnoma izginila zlatovranka, ornitologi pa zaznavajo tudi upad smrdokavre, čuka, poljskega vrabca in drugih.

Kako in kje opazovati ptice pri nas

Kljub upadu nekaterih vrst Šalamun stanje ptičje populacije v Pomurju ocenjuje kot dobro. Čeprav so ptice najbolj dejavne v pomladnih mesecih, je tudi poletni čas zanimiv za opazovanje. Kot osnovno opremo našteje dober priročnik o pticah, daljnogled ter primerno obleko in obutev. Najboljši čas za opazovanje je zgodnja ura – od sončnega vzhoda pa tja do osme, devete ure. Pomembno pa je, kot dodaja Šalamun, da ptic ne vznemirjamo, kajti hitro lahko zapustijo svoja gnezdišča, zato moramo vedno izbrati varno razdaljo. Kar se tiče lokacij v Pomurju, Šalamun v tem letnem času predlaga opazovanje ob jezerih, kot so Hodoško, Gajševsko in Ledavsko jezero v Kraščih. Na teh krajih lahko vidimo čapljico, ki spada med ogrožene vrste, race in čopaste ponirke, veliko teh prav z mladiči, ki so sedaj že veliki. Prav tako vidimo določene vrste ptic, ki se že začno seliti iz severne Evrope in se ob naših vodah le ustavijo. Za tiste, ki se bojijo zaraščenih terenov, so primerni tudi mestni parki, kjer so ptice navajene na ljudi in se ne splašijo. Prav v soboškem parku je naš sogovornik pred dnevi v dobre pol ure videl kar 24 vrst ptic, tudi takšne, ki niso pogoste za parke. Po mnenju Šalamuna reke trenutno niso ravno primerne za opazovanje, razen za tiste najbolj vztrajne, priporoča pa še gozdne učne poti, kot sta tisti v Korovcih in Trdkovi. Tukaj je predvsem zanimivo prisluhniti oglašanju in petju ptic, ki so sedaj, ko so vzredile mladiče, zopet postale bolj glasne.

Pomurci in ptice

Tudi ptice imajo svoje naravne sovražnike. Kot skoraj pri vseh živalskih vrstah je tudi njihov največji sovražnik prav človek. Upadu prej omenjenih vrst botrujeta predvsem gojenje monokultur in uporaba pesticidov, kar vpliva na prehrano ptic. Mogoče med določenimi kmetovalci še vedno prevladuje mnenje, da so nekatere ptice škodljive, recimo vrane rade uničujejo mlado koruzo, toda po drugi stani so zelo koristne, ker odstranijo veliko poljskih škodljivcev. Za vsako vrsto ptic bi se lahko našel podoben argument. Seveda so vse ptice zavarovane in jih je prepovedano loviti ali ubijati, razen tistih, za katere je predpisana lovna doba. Kot pravi Šalamun, imamo v Sloveniji eno najboljših zakonodaj v Evropi, kar se tiče tega, zato je pri nas lova na črno ali ubijanja malo. Tisto, kar pa je mogoče bolj skrb vzbujajoče, dodaja Šalamun, pa je to, da mladi zelo slabo poznajo ptice in jim nasploh manjka čut za naravo. Prav zato v DOPPS-u in njegovi pomurski sekciji v zadnjih letih dajejo poudarek delu z mladimi.

Dodaj odgovor