Kako izbrati pravo zaščitno masko v času epidemije?

Mother and baby at home with medical masks

Zakaj se na začetku pandemije niso priporočale maske za obraz? Strokovnjaki na začetku še niso vedeli, v kolikšni meri lahko ljudje s COVID-19 virus širijo, preden se pojavijo prvi znaki bolezni. Prav tako pa ni bilo znano, da imajo nekateri ljudje COVID-19, vendar nimajo nobenih simptomov. Obe skupini lahko virus nevede širita na druge osebe. Ta odkritja so privedla do tega, da so skupine za javno zdravje uvedle ukrep za obvezno uporabo mask. Svetovna zdravstvena organizacija zdaj vključuje zaščitnee maske v svoja priporočila za zajezitev širjenja virusa.

Kako delujejo različne vrste mask?

Kirurške maske

Kirurška ali medicinska maska, je maska ​​za enkratno uporabo, ki zaščiti nos in usta uporabnika pred stikom s kapljicami in razpršilci, ki lahko vsebujejo mikrobe. Kirurška maska filtrira tudi velike delce v zraku. Kirurške maske lahko zaščitijo druge, saj zmanjšajo izpostavljenost slini in dihalnim izločkom uporabnika maske.

N95 maske

V resnici je vrsta respiratorja, N95 maska ​​nudi večjo zaščito kot kirurška maska, saj lahko filtrira tako velike kot majhne delce. Že ime nam pove, da je maska ​​zasnovana tako, da blokira 95% zelo majhnih delcev. Nekatere maske N95 imajo filtre, ki olajšajo dihanje. Pri tej vrsti maske se ob izdihu uporabnika sprosti nefiltriran zrak. Tako kot kirurške maske so tudi N95 maske namenjene za enkratno uporabo.

Pralne maske

Maska iz blaga je namenjena zajemanju kapljic, ki se sprostijo, ko uporabnik govori, kašlja ali kiha.

Tkanine s prevleko za obraz najverjetneje zmanjšajo širjenje virusa COVID-19, ko jih ljudje v javnih prostorih pogosto uporabljajo. Za pralne maske pa velja, da jih je enostavno narediti in jih je mogoče oprati in ponovno uporabiti. Lahko so izdelane iz običajnih materialov, kot so listi iz tesno tkanega bombaža, navodila za izdelavo pa lahko najdemo kar na spletu.

Kako nositi zaščitne maske

Pred in po tem, ko si nadanete in snamete masko, si umijte ali razkužite roke.

Masko namestite čez usta in nos.

Zavežite jo za glavo ali uporabite ušesne zanke in se prepričajte, da je ustrezno nameščena.

Med nošenjem se maske ne dotikajte.

V primeru, da se dotaknete svoje maske, si umijte ali razkužite roke.

Če maska ​​postane mokra ali umazana, jo zamenjajte s čisto. Uporabljeno masko odložite v vrečko.

Masko Odstranite tako, da jo odvijete ali snamete ušesne zanke, ne da bi se dotaknili sprednje strani maske ali obraza.

Takoj po odstranitvi maske si umijte roke.

Redno ročno ali v pralnem stroju.

Tukaj je nekaj varnostnih ukrepov za obrazno masko:

Maske naj ne nosijo tisti, ki imajo težave z dihanjem ali nezavestnimi ali drugače ne morejo odstraniti maske brez pomoči.

Ne dajte maske otrokom, mlajšim od dveh let.

Ne uporabljajte mask za obraz kot nadomestek za družbeno distanciranje.

Kje dobiti zaščitne maske po najbolj ugodni ceni?

Maske in razkužilnike po najboljši ceni lahko dobite v trgovini Pentiv, poleg njih pa si lahko ogledate še široko ponudbo zaščitnih in športnih oblačil

Leave a Reply