Naravna pasja hrana za zdravega in srečnega psa

V prispevku se bomo posvetili naravni, biološko dostopni pasjih hrani, ki poskrbi, da pes dobi vsa ustrezna hranila v naravni in prepoznavni obliki in jih tako lahko izkoristi v največji možni meri. Naravna pasja hrana je surova prehrana, kuhana prehrana in hladno stiskani peleti. Lahko se odločite le za eno obliko pasje hrane ali za kombinacijo, saj je hladno stiskani peleti lahko kombinirajo s surovo ali kuhano pasjo hrano.

Surova pasja hrana (BARF prehrana)

Hranjenje surove hrane ima za psa številne prednosti, saj pes dobi vse hranilne snovi v naravni obliki in tako je izkoristek hranil zelo velik. Kakec je kompakten in manjši v primerjavi hranjenja z briketi. Pri pripravi surove pasje hrane se lahko odločite za že kupljene pripravljene uravnotežene obroke ali uravnotežen obrok pripravite sami. Vsekakor je boljše, da obrok pripravite sami, saj tako najbolj veste, kaj ste v ta obrok dali. Že pripravljena surova pasja hrana je običajno zmleta, zato zopet ne veste kakšne surovine in koliko česa je zmleto.

Surove pasje obroke sestavite iz 60-70% mesa (od tega manjši delež predstavljajo notranji organi) in iz 40-30% zelenjavno rastlinskega dela. Sem sodi vsa zelenjava (npr.: buče, bučke, sladki krompir) in sadje, ki je primerno za psa in tudi žitarice. Uporabite zdrava žita, kot npr.: proso, ajda, leča, rjav riž,…

Kuhana pasja hrana

Vedno več pasjih lastnikov se odloča za pripravo kuhane pasje hrane, saj nekateri psi lažje prebavljajo rahlo pokuhano hrano, hkrati pa se s kuhanjem izognete tudi vsem bakterijam in virusom, ki bi se na surovem mesu lahko obdržali.

Priprava kuhanih obrokov je lahko malenkost zakomplicirana in dolgotrajna, saj je potrebno vsa živila pokuhati in jih v pravih razmerjih dodati v pasjo skledo. Pri sestavljanju uravnoteženih kuhanih obrokov si lahko pomagate z že pripravljenim kuhanim mesom in notranjimi organi, ki je pakirano v pločevinkah ali klobasah. Idealna izbira so Naturavetal Canis Plus pločevinke in klobase, ki so nežno kuhane na pari, v kratkih časovnih intervalih, tako da se hranilne snovi, naravnim vitamini in minerali ne uničijo. Izbirate lahko med pločevinkami v okusih race in govedine z zelenimi (neočiščenimi) vampi ter med klobasami v okusih divjačine, konja, jagnjetine in koze. K tem obrokom enostavno dodate še pokuhano zelenjavo in zdrave žitarice po želji.

Hladno stiskana pasja hrana

Priprava surove in kuhane hrane nam vzame nekoliko več časa in organizacije. Pri današnjem tempu življenja, nam pogosto zmanjka časa za pripravo lastne hrane, zato je velika verjetnost, da ga nam bo zmanjkalo tudi za pripravo uravnoteženih pasjih obrokov, predvsem zjutraj, ko se vsem zelo mudi v službe. V takšnih primerih je idealna rešitev hladno stiskana pasja hrana, ki je zaradi proizvodnega postopka delana na nizkih temperaturah, zato se vsebnost hranilnih snovi ohrani v naravni obliki.

Odlična izbira je Naturavetal hladno stiskana pasja hrana, ki je proizvedena pri 39°C v zelo kratkem času. Sam proizvodnji postopek traja le 4 minute. Zaradi hladnega stiskanja, se v Naturavetal hladno stiskani hrani ohranijo vsa hranila v biološko dostopni obliki, prav tako so maščobe v hrani hladno stiskane in ne prežgane, ohranijo se tudi naravni vitamini in minerali, zato jih ni potrebno dodajati v obliki sintetičnih dodatkov.

Hladno stiskana pasja hrana tudi ne nabrekne v želodcu, ampak se hitro razgradi in vsrka v kri. Hladno stiskana pasja hrana, imenovana tudi peleti za pse se prebavi hitro in učinkoviti, ne obleži v želodcu in želodca ne obremeni. Briketi se v želodcu napijejo želodčne tekočine in sokov, se napihnejo in dlje časa obležijo v želodcu. Zaradi tega je pes lahko po obroku utrujen in brez prave energije, večje pa je tudi tveganje za zasuk želodca.

Pasja hrana v različnih kombinacijah

Veliko pasjih lastnikov so odloča za kombinirano hranjenje, in sicer surovo/kuhano pasjo hrano kombinirajo s hladno stiskanimi peleti. Hladno stiskano pasjo hrano lahko brez težav kombinirate s svežo pasjo hrano, saj se prebavljata zelo podobno in zato takšne kombinacije ne povzročajo nikakršnih prebavnih težav. Briketov in sveže hrane se ne priporoča kombinirat, saj briketi v želodcu obležijo, sveža hrana pa se prebavi hitreje, kar lahko privede do prebavnih težav.

Zdrava pasja hrana je najpomembnejši korak k zdravju in vitalnosti psa. Začnite pri pasji hrani, res je da bo kakovostna pasja hrana malenkost večji finančni zalogaj v primerjavi s supermarket hrano; vendar se na daljši rok izplača gledati zdravega in vitalnega psa vedoč, da ste mu prihranili marsikateri obisk pri veterinarju. S tem pa ste tudi privarčevali, saj vsi vemo, da veterinarske storitve niso brezplačne.

Leave a Reply