Na trg prihaja nova serija Samsung TV!

Danes je Samsung predstavil del svoje nove vrste TVjev za 2013 na sejmu CES v Las Vegasu. Nova serija F8000 bo zamenjala trenutno serijo ES8000, predstavili pa so tudi nove plasma TVje, 4K Ultra HD ekrane in celo njihov prvi OLED televizor.

S9 UHD TV

Tako kot konkurenti, kot so Sharp, LG, Sony, Panasonic in drugi, tudi Samsung namerava poslati v tem letu na trg svoj prvi UHD TV s 4K resolucijo. UHD ekrani imajo resolucijo 3840×2160 pikslov, kar je natanko štiri krat toliko kot imajo danes običajni Full HD ekrani. Samsungov prvi UHD TV je imenovan S9 in se ponaša z LCD panelom z LED osvetlitvijo. Nova “ultra-zatemnilna” tehnologija naj bi izboljšala kontrast v primerjavi z lanskimi modeli. Ni še znano ali ultra-zatemnjevanje deluje s Full HD osvetlitvijo z lokalno zatemnitvijo ali pa Samsung uporablja softverski trik kot pri aktualnem “mikro-zatemnjevanju”.

Samsung v sporočilih za javnost ne ponuja veliko več podrobnosti ali podatkov o cenah, bo pa njihov prvi UHD TV na voljo že v prvi polovici letošnjega leta.

Samsung 85 inčni S9 UHD TV F9500 OLED z Multiview funkcijo

Samsung je končno pripravljen, da pošlje na trg svoj F9500 OLED TV. Slednjega je Samsung že večkrat predstavil na različnih sejmih, vendar pa so dejanski vstop na trg prestavljali kar nekaj krat. Kakorkoli, točen datum prihoda na trg še niso omenili. Serija F9500 bo opremljena s štiri-jedrnim procesorjem in značilnostjo multiview. Ta funkcija omogoča istočasno gledanje dveh različnih programov, čeprav zahtevata uporabo posebnih 3D očal z vgrajenimi slušalkami.

Samsung 55 inčni OLED TV, predstavljen na IFA 2012

F8000 vrhunski TV s štiri-jedrnim procesorjem
Samsung je najavil tudi vrhunsko linijo TV izdelkov bolj tradicionalnega segmenta HD TVjev. Novi Samsungov zastavonoša se imenuje F8000 in slednja serija bo zamenjala lansko, znano serijo ES8000. Ta LCD TV ima LED osvetlitev in bo na voljo v velikosti od 40” pa vse do 75”. Na trg naj bi prišel v drugi četrtini tega leta.

Samsung F8000 LCD LED TV

Novi model je zaznamovan s tankim srebrnim okvirjem okoli ekrana, s polmesečno obliko stojala. Na vrhu je kamera, ki jo lahko pospravimo na hrbtno stran, ko je ne potrebujemo. Samsung zagotavlja, da ima novi TV bogatejše barve, višji kontrast in še bolj izrazito sliko. F8000 vsebuje tudi ultra zatemnitev in funkcijo dvojnega sprejemnika, ki nam omogoča uporabo sliko-v-sliki (PIP), gledanje dveh različnih programov hkrati.

Samsung je veliko vložil v izboljšanje Smart TV značilnosti, z novim zagonom ekrana, z več aplikacijami in izboljšanimi gibalnimi in glasovnimi nadzornimi funkcijami. Prav zaradi teh je nova serija opremljena s štiri-jedrnim ARM procesorjem, namesto z dvo-jedrnim procesorjem modela 2012. Zdaj je mogoče glasovno uporabiti iskalnik TVja, kateri bo opravil iskanje preko razpoložljivih medijev. Zadeva se imenuje S-Recommendation in v izjavi za javnost zatrjujejo, da bodo še posebej pozornosti imele tukaj osebne nastavitve predvajanja.

Samsung F8000 LCD LED TV

Tudi gibalni nadzor naj bi bil izboljšan v novih modelih. Samsung je slednje poimenoval “Advanced Smart Interaction” oziroma Napredna Pametna Interakcija in zatrjuje, da lahko sedaj TV prepozna geste, ki jih napravite z obema rokama, s tem pa omogoča upravljanje kot je denimo povečevanje slike z rokami. Sicer pa bodo šele izkušnje v praksi pokazale, koliko je sistem dejansko izboljšan, glede na sistem gibalnega nadzora iz lanskega modela ES8000, ki je bil še daleč od popolnosti.

Samsung bo brez dvoma najavil na trgu tudi cenovno dostopnejše serije, kot so F7000, F6000 in F5000, vendar so informacije glede njihovega izida še zelo skope.

F8500 Plasma

Samsung je danes najavil tudi serijo F8500. Medtem, ko bi si mislili, da gre še za en LCD TV glede na njegovo ime, pa gre dejansko za serijo plasma ekranov. Samsung zatrjuje, da se je kvaliteta slike še izboljšala v primerjavi z lanskimi modeli. Televizorji zajemajo združljivost za dekodiranje HEVC (High Efficiency Video Coding). Kot je videti je ta novi kodek naslednik h.264, vendar pa še ni bil rabljen v praksi. Prav zato ne moremo še komentirati o dejanskih prednostih tega kodeka. Serija F8500 bo naprodaj v drugi četrtini leta z dimenzijami od 51”, 60” in 64”. O cenah ni bilo govora.

Leave a Reply