Izbira pohodniškega nahrbtnika

Izbira nahrbtnika zahteva tehten premislek, saj mora biti ravno prav velik, da vanj spravimo vse, kar potrebujemo, hkrati pa ne sme biti pretežek, da nas pri hoji, športu ali kakšni drugi aktivnosti ne ovira. Velikost nahrbtnika je največkrat podana kot prostornina v litrih, natančne dimenzije širine in višine pa so le redko napisane. Te so pomembne, kadar se odpravljamo na pot z letalom in si želimo nahrbtnik oddati kot ročno prtljago, ki ne sme presegati določenih dimenzij.

Pohodniški nahrbtniki morajo biti narejeni iz robustnega in trpežnega materiala, ki je čim bolj odporen na vlago, dež ali sneg. Najpomembnejše pri izbiri nahrbtnika pa je njegovo hrbtišče, ki mora biti nastavljivo, zračno in udobno.

Nahrbtnik si v trgovini oprtajmo in bodimo pozorni na udobje, naramnice nas ne smejo tiščati, preverimo, kako se nam prilega bočni pas. Navadno pomerjamo prazen nahrbtnik, ki je seveda mnogo lažji, kot bo na turi. Ne zanemarimo teže praznega nahrbtnika, saj se grami, zlasti na daljših turah, ob bolj polnem nahrbtniku hitro seštevajo v kilograme. Nepomemben dejavnik ni niti barva. Najprej bomo seveda poskušali zadostiti osebnemu okusu, vseeno pa je treba poudariti, da bomo z nahrbtnikom bolj živih barv ob nesreči gotovo bolje vidni za reševalce kakor, denimo, v črno-sivih kombinacijah opreme.

Kaj je dobro vedeti pred nakupom pohodniškega nahrbtnika?

Prostornina

Glede na to, da se v naše visokogorje najpogosteje odpravljamo za dan ali dva, bomo izbrali nahrbtnike prostornine 30 do 40 litrov. Ko se prvič odpravljamo kupit nahrbtnik, imejmo v glavi, da ga bomo mogoče potrebovali še za kaj več, kot si takrat mislimo. Lepote našega gorskega sveta in paleta različnih dejavnosti, ki nam jih omogočajo, nam omogočajo širitev naših zmožnosti, sposobnosti in znanja. Zato se pogosto zgodi, da v začetku kupimo navaden pohodniški nahrbtnik, čez leto ali dve pa se začnemo ukvarjati, denimo, še s spomladanskim turnim smučanjem. Tako moramo poleg drage turne opreme še enkrat kupiti nahrbtnik, če že izbrani nima, denimo, primernih nastavkov za pritrditev opreme.

Funkcionalnost

Funkcionalnost je odvisna od namena nahrbtnika. Pri vseh nahrbtnikih je zelo pomembno hrbtišče nahrbtnika, ki mora biti nastavljivo, zračno in udobno. Z alpiniste je pomembno, da ima nahrbtnik nastavek za nošenje vrvi, nastavek za cepin in mogoče tudi več možnosti pritrditve smuči (tako vzporedno kot diagonalno), ki omogočajo hitro pritrditev, ne da bi morali nahrbtnik sneti. Priporočljiv je žep za očala, obložen s flisom, ki preprečuje praskanje, ločen stranski žep in poseben predal za vašo lopato in sondo.

Pri pohodniških nahrbtnikih je pomembno, da so čim lažji, priporočljiv je nastavek za pritrditev palic in bočni pas za spodnji del nahrbtnika, da čim bolj razbremenimo ramena. Iz ponudbe lahko izberete nahrbtnik, ki ima na spodnjem predelu predalček, ki je zaprt z zadrgo, v njem pa je skrita nepremočljiva prevleka, s katero v primeru slabega vremena pokrijemo nahrbtnik. Želimo imeti tudi ločena stranska žepa za bidona z vodo, do katerih moramo priti ne da bi morali nahrbtnik sneti. V kolikor pa uporabljamo za vodo meh ločena stranska žepa nista tako zelo pomembna, saj se meh nahaja v nahrbtniku.

Leave a Reply