Lastnosti baterijskih vrtalnikov

a worker drills a hole in wooden bar with drill

V vsakem gospodinjstvu je treba kdaj kaj zvrtati, popraviti ali sestaviti, zato je osnovno orodje kot je baterijski vrtalnik, skoraj nepogrešljivo. Seveda se pa le ti razlikujejo drug od drugega po več različnih lastnosti. Torej, imamo možnost izbirati po ceni, kar je tudi neposredno vezano tudi na kvaliteto orodja.

Na splošno so tovrstni vrtalniki primerni za vrtanje lesa, plastike, kovin in podobnih materialov. Po drugi strani pa niso najbolj primerni za redno vrtanje zidov zaradi nižje zmogljivosti. Prav tako pa tudi niso priporočljivi za pogosto vijačenje zaradi teže in velikosti orodja.

Pomembne lastnosti baterijskih vrtalnikov

Ena izmed najpomembnejših lastnosti je seveda sama konstrukcija orodja. Le ta bo vplivala na samo izkušnjo rokovanja z orodjem in je pomembno da je kakovostno oblikovano. Torej mora imeti pravilno ergonomsko obliko in sprejemljivo težo. Sama masa baterijskih vrtalnikov je v povprečju 1,7 kilograma.

Pri izbiri vrtalnika moramo upoštevati zmogljivost same baterije, saj je le ta osrednji del orodja, kar pomeni tudi da vpliva na zmogljivost celotnega orodja. Če želimo preveriti kakšna je zmogljivost, se ozremo na napetost, merjeno v voltih (V). Za običajno domačo uporabo je povprečno 15V dovolj.

Druga lastnost, ki je prav tako pomembna pri izbiri baterije je pa kapaciteta. Ta nam pove koliko je čas obratovanja preden je treba baterijo napolniti. Kapaciteto merimo v amper urah (Ah). Za občasno domačo uporabo 1,3 do 1,5 Ah zadostuje, če pa želimo imeti orodje za redno uporabo so pa priporočljive od 1,5 do 3 Ah kapacitete.

Pri izbiranju vrtalnika imamo tudi različne možnosti ko pride do nastavitev vrtljajev. In sicer, na voljo so nam enohitrostni, dvohitrostni in večhitrostni vrtalniki. Vrtljaje načeloma nastavljamo glede na potrebo dela, na primer nižje uporabimo za vijačenje ni višje za vrtanje.

Med pomembnejšimi deli orodja štejemo tudi vpenjalno glavo, in sicer lahko izbiramo med hitrovpenjalno vrtalno glavo in vpenjalno glavo z zaporo vretena.

Ostala oprema, ki sodi poleg orodja je pa še kovček za prenašanje, LED svetilka in zanka za obešanje, oboje montirano na orodje.

Cene baterijskih vrtalnikov segajo od 20 EUR do 500 EUR, kar je odvisno od specifikacij orodja, ki ga iščete. Načeloma za občasna preprosta dela cene vrtalnikov segajo med 20 EUR do 100 EUR, za redno uporabo od 100 EUR do 250 EUR in za profesionalno delo pa tudi vse do 500 EUR.

Leave a Reply